Zastosowanie i właściwości ekstraktów roślinnych

Zastosowanie i właściwości ekstraktów roślinnych

brak ocen

Ekstrakty roślinne to skoncentrowane wyciągi z roślin, które zawierają wyjątkowe substancje i składniki posiadające korzystne działanie na nasze zdrowie oraz ciało. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym zastosowaniom ekstraktów roślinnych oraz ich wpływowi na branżę spożywczą, w szczególności na wyroby cukiernicze.

W jakim celu stosuje się ekstrakty roślinne?

W przemyśle spożywczym stosuje się ekstrakty roślinne jako naturalne składniki ułatwiające procesy technologiczne, takie jak stabilizowanie produktów czy utrzymywanie ich trwałości. Dodatkowo, mogą one wpłynąć na walory smakowe oraz zdrowotne gotowych produktów spożywczych.

Ekstrakty roślinne jako składniki wyrobów cukierniczych

Ekstrakty roślinne coraz częściej zastępują sztuczne barwniki w wyrobach cukierniczych. Dzięki nim możemy cieszyć się pięknym kolorem ciast, ciasteczek czy cukierków bez obaw o negatywne skutki dla naszego zdrowia. Przykłady takich barwników to wyciąg z buraka czy kurkumy, które nadają produktom czerwoną lub żółtą barwę. Jak zapewnia producent ekstraktów roślinnych – Aroma Colors, niektóre z nich wpływają też na konsystencję oraz trwałość wyrobów cukierniczych. Przykładem może być dodatek ekstraktu z guarany do ciast, który pomaga utrzymać ich świeżość oraz wpływa na lepsze powiązanie składników.

Poza tym naturalne aromaty roślinne to sposób na urozmaicenie smaku wyrobów cukierniczych. Przykładem mogą być ekstrakty waniliowe czy migdałowe, które nadają deserom delikatny i przyjemny zapach. Ponadto, korzystanie z naturalnych aromatów pozwala uniknąć stosowania sztucznych dodatków smakowych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Właściwości prozdrowotne

Warto też wspomnieć, że estrakty roślinne mają różnorodne właściwości prozdrowotne, co sprawia, że wzbogacenie nimi wyrobów cukierniczych przyczynia się do poprawy walorów zdrowotnych gotowych produktów. Przykładem może być dodatek ekstraktu z zielonej herbaty do ciastek, co poza walorami smakowymi dodaje im działanie antyoksydacyjne czy wpływ na poprawę koncentracji.

Tagi
Artykuły użytkownika
Dodaj komentarz
Komentarze

Brak komentarzy

Podobne artykuły
Dlaczego warto mieć frytownicę beztłuszczową?
Komentarzy:0
brak ocen
Jakie wartości odżywcze ma drób?
Komentarzy:0
brak ocen